Vad gör vi på MAREST för att minska påverkan på miljön?
Vi försöker dra vårt strå till stacken och rädda vad som räddas kan. Tyvärr arbetar vi mycket med syntetiska material för att produkterna ska hålla hög kvalitete i utsatta miljöer. Vi har valt ut material som skall hålla längre än standardmaterial. T.ex har vi bytt ut standardpolyeter mot kallskum.
MAREST var miljöcertificierad med ”Nordic Ecolabel” (Svanenmärkning) under åren 2007 – 2011. Men konkurrensen hårdnade i takt med att vi var tvugna att höja något på våra priser. Att erhålla certificatet betalas en årlig avgift till ”Nordic Ecolabel”. Efter starten av MAREST OU tog vi en paus från miljöcertificeringen. Men tillverkningen sker idag på nästan identiskt som de år vi hade miljöcertifikatet.
SKUMPLAST
Tyvärr blir det mycket spill av skum vid utsågning av oregelbundna madrasser med skrovlutningar. Större bitar sparar vi som vi ibland måste limma på madrasser som är längre än vad som är möjligt att få från fabriken. Mindre bitar används till mindre dynor. Överblivna bitar samlas ihop och lämnas tillbaka till leverantören som pressar ihop skummet till större balar som skickas till Belgien och Italien för tillverkning av sk.bounded foam (dvs.rivet skum som limmas och pressas ihop till block). Detta skum används sedan åter till ljudilolering, dämpning och hårda säten.
Ibland limmar vi ihop större bitar till en hel stor skiva som vi sedan tillverkar nya madrasser av och skänker till välgörenhet. Exempelvis har vi gjort nya dynor till vandrarhemmet på ön Keri i Finska viken. (se hemsida: www.keri.ee)
EMBALAGEPLAST
Transport av skum är skrymmande och stora mängder emballageplast går åt. Vi samlar ihop detta och tejpar ihop plast till större plastsäckar som vi fyller skumbitar med som skickas till leverantören av skum. Vi skänker även viss plast till de lokala kolonilottsodlarna till deras växthus (se foto). Resterande lämnar vi till närmaste återvinningsstation.
TYGER
Idag är många tyger miljöklassade. Läs gärna här om miljömärkning av tyger:
De tyger ni väljer har olika miljöcertificieringar. Information kan finnas på leverantörernas hemsidor alternativt på tygprovernas information om vilket certifikat som gäller för just det tyget.
Ibland blir det tyg över och då kan vi i bästa fall använda det till nästa sats madrasser som valt samma tyg. Men det förekommer mer sällan. Oftast väljs olika tyger. Större bitar skänker vi till välgörenhet. Mindre bitar samlas ihop och körs till närmaste återvinningsstation.
TRANSPORTER
Vi har svårt att påverka vilka transportföretag våra leverantörer använder. Själva använder vi oss idag av en Volvo V 70 (flexifuel) som kan köras med etanol om detta finns för att transportera gods med.
LIM
För att limma ihop olika skumsorter krävs ett hållbart lim som klarar alla krav. Vi har valt ett lim som är flamsäker och så miljövänlig som möjligt. Vår leverantör:
Hotmelt använder vi även i vissa fall där så är möjligt.
PAPPRÖR FRÅN TYGRULLAR
Dessa lämnar vi till tyggrossister som använder dem att rulla in tyger till sina kunder. Trasiga rör lämnar vi till kartongåtervinning.
ÖVRIGT
Fibertex, polyestervadd, sytråd, limbehållare, etc. lämnas till närmaste återvinningsstation.