SKUMPLAST

Olika typer av skum och dess egenskaper:

Standardpolyeter
Användnig: Finns ofta i mindre och äldre båtar, husvagnar och husbilar
Fördelar: Lägre pris
Nackdelar: Kortare livslängd, ej flamsäker, sämre återfjädring. Finns ej i vårt sortiment Kallskum (HE skum = Hög elastiskt skum)
Användning: I större och nyare båtar, husvagnar och husbilar
Fördelar: Längre livslängd, flamsäker, bättre återfjädring och andas bättre
Nackdelar: något dyrare

Viskoelastiskt skum (minnesskum, trögelastiskt skum eller hälsoskum)
Användning: innehåll i bäddmadrasser
Nackdelar: Vikten och priset
Fördelar: hög sovkomfort, tryckavlastande

HÅRDHET och DENSITET

Hårdhet mäts i Newton (N) och densitet i kg/m3.

Vanligast är skum som väger 35 kg/m3 med hårdheten 150 N.
Men det finns även skum som väger 35 kg/m3 med hårdheten 100 N. Samma vikt men mjukare. Sedan finns även skum som väger 28 g/m3 med hårdheten 145 N. Lättare men hårdare.
Generellt kan man säga att ju mer ett skum väger desto högre kvalitet har det.

Vilken hårdhet skall man välja? Alla önskar olika. Generellt:

100 – 135 N: liggdynor för barn eller rygg/armstöd. Bäddmadrasser.
135 – 150 N: liggdynor och sittdynor
150 – 195 N: sittdynor och sadlar

En del tycker att dynor med hårdheten 150 N känns lite för hård att sova på. Som ryggstöd är det mycket hårt. 135 N är mjukare men nästan för mjuk att sitta på. Mycket beror även på vilken tjocklek dynan skall ha.

Därför är det fiffigt att limma ihop två olika hård/mjukheter för att erhålla den optimala dynan just för dina behov. Detta gör vi på MAREST!

Våra  leverantörer av skumplast:

 

 

Skum Carpenter loga


recticel logo

POLYESTERVADD

Vaddlager som limmas ovanpå skummet och utmed sidorna på dynan för ökad komfort och kännsla. Den har även en isolerande funktion mot mellan skummet och tyget. (150 g/m2)

 

TRIKÅSTRUMPA

Vi klär på en trikåstrumpa runt dynan så att den går lättare att få in och ut ur det sydda omslaget utan att vaddlagret skrynklar sig eller fastnar i tyget.

 

UNDERTYG

Oftast är dynorna inte vändbara eftersom de har osymmetriska former och med lutande sidor. Därför använder vi ett s.k. non-woven syntetmaterial (Fibertex, 150 gr/m2) som vi syr på undersidan av alla dynor.

 

DRAGKEDJA

Här finns tyvärr inte många alternativ. Vi har provat olika material men under de senaste tio åren har vi valt att ha dragkedja i plast med metallöpare (dragsko). I vissa fall kan dragskon ärja och fastna med åren. För att undvika detta bör man underhålla dragskon med några små droppar olja varje säsong.

 

KLÄDDA KNAPPAR

I fuktiga miljöer kan knapparna börja rosta och ge fula märken i tyget. Därför har vi valt aluminiumöverdel och plastunderdel med krok i våra klädda knappar. Tillverkning av knapparna är ett hantverk för sig. Mellan spärrpinnen och undertyget, förser vi denna med en skålbricka (se bild). Detta för att hindra pinnen att slita upp undertyget och sedan försvinna in i dynan. Gäller ej ”Budget” dynan.

 

KLAMMER

När vi fäster klädseln med klammer på plywoodskivor använder vi endast rostfri klammer för att undvika att rost uppkommer.

 

POCKETSPRING

I våra resårmadrasser använder vi stålfjädrar inneslutna och sammansatta i individuella tygpåsar s.k. pocketspring. Stålfjädrarna är varmgalvaniserade för att inte rosta.

star_int_pos_cmyk