Hur mycket kostar nya dynor till en båt eller husbil?

En vanlig fråga som vi får på varje mässa vi står på. Svaret är omöjligt att svara på. Vi måste veta till vilken båt (eller husbil och husvagn), modell, hur många dynor som önskas, tjocklek, kvalitet, tygval. Skicka alltid in en förfrågan så skickar vi en offert på var det kan kosta. Dynor till en mindre båt med sju stycken dynor, med åtta cm tjocklek, med billigaste tyg och skum, kan priset landa på 11.900 kr om man beställer på hösten. En större båt med 15 st dynor som önskar tjockare dynor med bästa kvalitet kan priset landa på 45.000 kr om beställningen görs på våren.

Vilken tjocklek skall dynorna ha?

Smaksak. Om man kan ha tjockare än 5 – 8 cm bör man välja det för att erhålla bättre komfort. Till småbåtar och äldre mindre husvagnar kan 8 cm tjocka dynor räcka men 10 cm är bekvämare. 12 cm kan man välja om utrymmena är stora.

Finns det standardpriser till vanliga modeller?

Nästan. Om det finns standardlösningar? Modeller har modifierats/ändrats med åren. Tidigare fanns totalt fem stycken mindre dynor på en yta. Nu önskas bara två stycken större dynor. Modeller som kan har tillverkats i många exemplar ser ganska identiska ut men antalet dynor i dessa kan vara olika.

Kan man göra egna mallar?

Ja. Använd täckpapper (som kan köpas i färghandeln). Klipp av, täck kojbotten, rita med penna, mät med 10 cm träkloss alt vinkelhake och mät hur långt avstånd det är till skrovsidan från kojbotten. Klipp ur mallen noggrannt. Anteckna rikning mot fören, bokstav, tjocklek och båtnamn. (se bilder nedan)

Kan man använda samma mallar till en båt som till en annan?

Vi riskerar inte det efter erfarenhet. Ändringar kan ha gjorts så att mallar inte passar. Ingrepp som nya bord, rördragningar, väggar och kojbredder kanske har ändrats så att mallen måste göras om. Bäst för båda parter att göra nya mallar för varje uppdrag.

Kan man lämna in g:a dynor som mall till nya dynor?

Helst inte. Dynorna kan efter åren tappa formerna. Stor risk att det blir dålig passform på de nya dynorna. Dock om dynorna är styva och relativt nya kan mallar göras från de g:a dynorna. Bäddmadrasser gör vi alltid mallar med hjälp av de g:a dynorna.

Kan jag lämna dynorna i båten på vintern?

Om båten/vagnen står inomhus i garage kan det vara OK men gärna inte under pressenning utomhus. Fuktproblem p.g.a. dålig ventilation kan orsaka mögel på dynor och annat.

Tyget är OK på dynorna men skummet i dem är helt slut. Går det att byta ut bara skummet?

Ja oftast. Ibland kan dragkedjan i dynan vara omöjlig att öppna pga att dragskon/löparen är oxiderad. Då måste även blixtlåset bytas. Det är lite knepigt men allt går att göra.

Varför är tyget så dyrt?

Allt är relativt. Men i båtar är det helt andra förutsättningar än hemma. Fukt, exponering i solljus, slitage, spill etc. Tygerna bör vara av syntetmaterial. Helst tvättbara i vanlig maskin. Inte krympa efter tvätt, tåla mkt stryk och hålla länge, vara flamsäkra om olyckan skulle vara framme, inte blekna.
Vi rekommenderar tyger av Trevira CS (flamsäker polyester)

Hur får man bort knapparna vid tvätt? Rostar knapparna?

MAREST knappar är rostfria (plast/aluminium). De sätts fast med en krok i knappen som lätt kan hakas av/på vid avtagning/ditsättning.

Vilken färg på tyget skall det vara? Ljust eller mörkt tyg? Mönstrat eller omönstrat tyg?

Smaksak. Generellt är mörka och mönstrade tyger indre kännsligare för fläckar. De syns inte på samma sätt som på ljusa och omönstrade. Mörka tyger kan dock ge ett mörkt intryck. I båtar väljs ofta blå nyanser. I husbilar och husvagnar väljs ofta ljusare tyger i beige och ljusbruna toner.

Hur lång tid tar det att tillverka dynorna?

Normalt försöker vi hinna klart inom 4 – 8 veckor på våren har alla som mest att göra. Ibland kan det valda tyget vara slut på lager och måste vävas och det kan ta upp emot fem veckor att få tyget. Bäddmadrasser och snabbare enklare jobb kan vi göra klart på två till fyra veckor.

Hur mycket billigare blir det att beställa dynor på hösten?

Det skulle vara bra om alla beställde nya dynor direkt på hösten vid upptagningen. Då skulle vi hinna leverera till många fler. Lägstapris erhålles under perioden: 1 september t.o.m. 1 november. Upp till 30 % kan man tjäna på att beställa under hösten!

Varför skall man välja att beställa dynor och madrasser från MAREST?

Vi vet vad vi håller på med. Vi kan dynor och madrasser.

Vad händer om en dyna inte passar som den skall?

Förklara vad som gått snett så ser vi till att rätta till felet. Om något måste ändras p.g.a att MAREST har gjort fel gör vi det som kan göras för att erhålla resultat som kunden är nöjd med. Har kunden lämnat fel uppgifter som fel mått eller annan information som vi borde ha, kan vi åtgärda felet mot en extra avgift. Annars hänvisar vi till konsumentköpslagen